Σελίδες

Chess Puzzle of The Day

Translation

Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στο Σκάκι


Μια συνηθισμένη ερώτηση που απασχολεί όποιον προτοασχολείτε με το σκάκι είναι:

Πόσοι παίχτες παίζουν σκάκι στον κόσμο;

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες το 70% (!) των ενηλίκων έχει παίξει σκάκι κάποια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι σκακιστές συνθέτουν μια από της μεγαλύτερες κοινότητες παγκόσμιος, ο αριθμός της οποίας ξεπερνάει τα 605 εκατομμύρια. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά πόσοι ακριβώς παίζουν σκάκι, διότι δεν είναι δυνατόν να καταμετρηθούν όλοι, μιας και δεν συμμετέχουν ενεργά σε αγώνες ή δεν είναι γραμμένα μέλη στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι

Το Παγκόσμιο σκακιστικό πρωτάθλημα διεξάγεται για την ανάδειξη του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο σκάκι. Η διεκδίκηση του τίτλου είναι δυνατή από παίκτες ανεξαρτήτως φύλου. Επίσης, υπάρχει ξεχωριστή διοργάνωση μόνο για γυναίκες, η οποία δίνει τον τίτλο της "Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Σκακιού". Υπάρχουν ξεχωριστά πρωταθλήματα για αντίστοιχους τίτλους σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, αλλά και σε κατηγορίες όπου συμμετέχουν αποκλειστικά σκακιστικά προγράμματα υπολογιστών. Εκτός από τα προγράμματα αυτά, όλοι οι υπόλοιποι (ανεξαρτήτως ηλικίας) έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τίτλους ανωτέρων κατηγοριών.

Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στο Σκάκι

Το σκάκι έχει διαρκώς μια εξελικτική πορεία και αυτό οφείλετε κυρίως σε μερικούς παίχτες που "έβαλαν τη δική τους υπογραφή" στα χρόνια που έζησαν. Ανάμεσα στα τόσα εκατομμύρια παίχτες, πάντα υπήρχαν κάποιοι που ξεχώριζαν και κάποιοι που κατάφεραν να κατακτήσουν τον Παγκόσμιο Τίτλο στο Σκάκι!

1. Βίλχεμ Στάινιτζ (1886 - 1894)

2. Εμανουέλ Λάσκερ (1894 - 1921)

3. Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα (1921 - 1927)

4. Αλεξάντερ Αλιέχιν (1927 - 1935 και 1937 - 1946)

Η γέννηση της FIDE

Μέχρι το 1946 ο κάτοχος του τίτλου μπορούσε αυθαίρετε να καλεί τους αντιπάλους του σε μάχη, όμως από εκείνη την χρονιά αναλαμβάνει η FIDE, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού, και θεσπίζει κάποιους κανόνες για τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος.

5. Μαξ Οϋβε (1935 - 1937)

6. Μίχαηλ Μποτβίνικ (1948 - 1957 και 1958 - 1960 και 1961 - 1963)

7. Βασίλι Σμύσλοβ (1957 - 1958)

8. Μίχαηλ Ταλ (1960 - 1961)

9. Τίγκραν Πετροσιάν (1963 - 1969)

10. Μπόρις Σπάσκι (1969 - 1972)

11. Ρόμπερτ Τζέϊμς Φίσερ (1972 - 1975)

12. Ανατόλι Κάρποβ (1975 - 1985)

13. Γκάρι Κασπάροβ (1985 – 1993 και 1993 - 2000)

Η κρίση του 1993

Το 1993 είναι μια καθοριστική στιγμή για την ιστορία του σκακιού. Έως εκείνη την περίοδο υπήρχε το τουρνουά των υποψηφίων. Ένα τουρνουά στο οποίο έπαιρναν μέρος οι κορυφαίοι παίχτες του κόσμου. Όποιος έβγαινε πρώτος, αποκτούσε το δικαίωμα να διεκδικήσει το ανώτερο στέμμα στο σκάκι. Δηλαδή, αποκτούσε το δικαίωμα να αναμετρηθεί με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή στο σκάκι σε ένα ματς αρκετών παρτίδων.

Μια νέα ιδέα γεννήθηκε για να γίνει το σκάκι πιο θεαματικό ή να γίνονται περισσότερες εναλλαγές στην κορυφή. Έτσι λοιπόν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) θέλησε να επιβάλει ένα διαφορετικό σύστημα αγώνων στο οποίο θα συμμετείχαν περισσότεροι από 100 παίχτες σε αγώνες νοκ-άουτ. Αυτοί οι αγώνες είχαν μικρότερη διάρκεια και οι έκβαση της παρτίδας θα μπορούσε να γίνει με παρτίδες ράπιντ ή μπλιτζ.

Πολλοί θεωρούσαν ότι το σύστημα αυτό δεν ήταν το πιο αντικειμενικό στην ανάδειξη του καλύτερου παίκτη στον κόσμο. Επίσης, αυτή η νέα αντίληψη, υποβίβαζε τον τίτλο του Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν πολλοί κορυφαίοι παίχτες να αποχωρίσουν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού και με πρωταγωνιστές τον Γκάρι Κασπάροβ να φτιάξουν μια άλλη ένωση, την ένωση των Γκρανμέτρ. Έτσι λοιπόν από το 1993 και έπειτα έχουμε την ανάδειξη δύο Παγκόσμιων Πρωταθλητών, της FIDE και τους «Κλασικούς Παγκόσμιους Πρωταθλητές».

Παγκόσμιοι Πρωταθλητές FIDE (1993 - 2006)

1. Ανατόλι Κάρποβ (1993 – 1999)

2. Αλεξάντερ Χάλιφμαν (1999 – 2000)

3. Βισβανάθαν Άναντ (2000 – 2002)

4. Ρουσλάν Πονομάριοβ (2002 – 2004)

5. Ρουστάμ Κασιμτζάνοβ (2004 – 2005

6. Βέσελιν Τοπάλοβ (2005 – 2006)

Η επανένωση του 2006!

Η μακρόχρονη αυτή διένεξη επιλύθηκε οριστικά τον Οκτώβριο του 2006, έπειτα από 13 χρόνια, με την αναμέτρηση Κράμνικ-Τοπάλοβ στην Ελίστα της Ρωσίας. Είναι το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι που παρακολούθησα ζωντανά από τον υπολογιστή μου. Στην αρχή ήταν μια γιορτινή επανένωση και όλα φαίνονταν ότι θα πήγαιναν καλά.

Το ματς θα διαρκούσε 12 παρτίδες. Ο Κράμνικ κέρδισε τα δύο πρώτα παιχνίδια και ακολούθησαν δύο ισοπαλίες. Στην μέρα της ανάπαυλας ο Σίλβιο Νταναίλοβ, ο μάνατζερ του Τοπάλοβ, εξέδωσε δελτίο Τύπου, με το οποίο απείλησε να διακόψει τον αγώνα. Οι Βούλγαροι παραπονέθηκαν ότι κοιτάζοντας τα βίντεο διαπίστωσαν ότι έπειτα από κάθε κίνηση ο Κράμνικ πήγαινε στο δωμάτιο ξεκούρασης και κατευθείαν στην τουαλέτα. Σημείωσαν ότι αυτός είχε επισκεφτεί την τουαλέτα για περισσότερες από 50 φορές. Να σημειώσουμε εδώ ότι στην τουαλέτα δεν υπήρχε κάμερα παρακολούθησης. Σε αντίθεση με τον Κράμνικ, ο Τοπάλοβ περνούσε την πιο πολύ ώρα πάνω στη σκακιέρα, όπως και είναι το φυσιολογικό για τους σκακιστές.

Έτσι λοιπόν οι διοργανωτές έκριναν βάσιμα τα αιτήματα της Βουλγάρικης ομάδας και αποφάσισαν ότι οι δύο παίχτες θα έχουν μια κοινή τουαλέτα.

Η ομάδα του Κράμνικ αντέδρασε έντονα στο αίτημα του Τοπάλοβ, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επεμβαίνουν στην προσωπική ζωή του Ρώσσου σκακιστή. Έτσι λοιπόν ο Κράμνικ δεν πήγε να παίξει στο πέμπτο παιχνίδι και το έχασε δίχως μάχη.

Επικράτησε ένα χάος, ο αγώνας τέθηκε σε αναμονή και όλα έδειχναν ότι θα τιναχτούν στον αέρα. Ο πρόεδρος της FIDE Κίρσαν Ιλουμντζίνοβ ταξίδεψε στην Ελίστα για να λύσει το επεισόδιο. Τελικά έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις φτάσαν σε μια συμφωνία και οι αγώνες θα συνεχίζονταν. Τα μέλη από την επιτροπή ενστάσεων αντικαταστάθηκαν, οι δύο παίχτες θα είχαν τη δική τους ξεχωριστή τουαλέτα και ο Κράμνικ θα έχανε το πέμπτο παιχνίδι χωρίς αγώνα.

Ο Τοπάλοβ κέρδισε το 8ο παιχνίδι και το ματς οδηγήθηκε στην «παράταση», δηλαδή στις γρήγορες παρτίδες σκακιού. Ο Κράμνικ τελικά κατάφερε να κερδίσει και έτσι έγινε ο 14ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Έπειτα από αυτό το επεισόδιο, μέχρι και σήμερα το 2015, αυτοί οι δύο παίχτες δεν δίνουν τα χέρια όταν παίζουν. Οι Ρώσοι έχουν απαγορεύσει στον Τοπάλοβ να παίξει σε Ρωσικό έδαφος και οι δύο παίχτες αποφεύγουν να δηλώνουν συμμετοχή στα ίδια κορυφαία τουρνουά. Τα κορυφαία τουρνουά στον κόσμο δεν είναι αμέτρητα και κατά συνέπεια κάποιες φορές δεν γίνεται να αποφύγει ο ένας τον άλλον. Οι παρτίδες τους μέχρι και σήμερα είναι συναρπαστικές και γεμάτες ένταση μιας και οι δύο παίχτες παίζουν για νίκη!

14. Βλαντιμίρ Κράμνικ (2000 – 2006 και 2006 – 2007)

15. Βισβανάθαν Άναντ (2007 – 2013)

16. Μάγκνους Κάρλσεν (2013–

Πηγή: http://www.chessgames.gr/
Print Friendly and PDF

Χρειάζεται τύχη και στο σκάκι;


Όσοι ξεκινούν να ασχοληθούν με το αγωνιστικό σκάκι, το τελευταίο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού που περιμένουν να συναντήσουν, είναι ο παράγοντας τύχη.

Σε γενικές γραμμές, η τύχη παίζει ρόλο στο σκάκι όταν μια απόφαση κατά τη διάρκεια της παρτίδας λαμβάνεται υπό πίεση χρόνου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αναγκάζουν το σκακιστή να παίξει γρήγορα την κίνησή του, χωρίς να έχει υπολογίσει όλες τις πιθανές συνέχειες όσο διεξοδικά χρειάζεται.

Ας αναφέρουμε μερικούς:

(1) Χαοτική θέση. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος ειδικά για προχωρημένους παίκτες. Όταν η σκακιέρα έχει πάρει φωτιά και οι πιθανές απαντήσεις του αντιπάλου είναι πολλές, η αναλυτική ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής. Πολλές φορές αποφασίζουμε με βάση τη διαίσθησή μας. Κοινώς στην τύχη!

(2) Πίεση χρόνου. Όσο προχωράει η παρτίδα ο χρόνος στο ρολόι λιγοστεύει. Όταν πλησιάζουμε κάποιο όριο χρόνου ο ρυθμός με τον οποίο πρέπει να παίξουμε τις κινήσεις μας, για να μην το ξεπεράσουμε, αυξάνεται. Μαζί με το ρυθμό αυξάνεται και ο παράγοντας τύχη μιας και πάλι οι αποφάσεις μας βασίζονται και στη διαίσθησή μας. Η κίνηση που θα επιλέγαμε σε δεδομένη θέση ίσως να ήταν διαφορετική αν είχαμε περισσότερο χρόνο.

(3) Προετοιμασμένα ανοίγματα και ανοίγματα μπλόφες. Πρόσφατα κέρδισα μια παρτίδα στον πρώτο γύρο τουρνουά, γιατί απέκτησα σημαντικό πλεονέκτημα στο άνοιγμα. Ο αντίπαλός μου επέλεξε να παίξει μια συνέχεια, που είχα εξετάσει εντελώς τυχαία λίγο πριν την παρτίδα. Από όλες τις υποβαριάντες που μπορούσαν να παιχτούν, είχα δει αναλυτικά μόνο μία, δεν είχα κοιτάξει τίποτε άλλο!

Όπως σε όλα τα τυχερά παιχνίδια, έτσι και στο σκάκι, υπάρχει η έννοια της μπλόφας. Ειδικά στο άνοιγμα ένας αντίπαλος που θυσιάζει υλικό γεμάτος αυτοπεποίθηση στηρίζεται στον παράγοντα τύχη.

(4) Αστάθμητοι παράγοντες. Έχουν κερδηθεί παρτίδες κατά τύχη με τόσους διαφορετικούς τρόπους, που είναι αδύνατον να κατηγοριοποιηθούν.

Για την ακρίβεια οι δύο παρτίδες που αποτελούν το έναυσμα για το παρόν άρθρο παίχτηκαν σε κορυφαίο τουρνουά και ο τρόπος με τον οποίο έληξαν είναι επιεικώς γελοίος!

Η πρώτη θέση είναι από την παρτίδα Carlsen – Topalov, Norway Chess 2015


Στη θέση αυτή ο Λευκός κερδίζει σχετικά εύκολα. Σίγουρα δεν μπορεί να χάσει ακόμα και αν έχει πολύ λίγο χρόνο, μιας και είναι η σειρά του να παίξει και διαθέτει όλα τα σαχ του κόσμου.

Ο Κάρλσεν όμως κατάφερε να χάσει αυτή την κερδισμένη θέση με τον πιο απίθανο τρόπο! Σταμάτησε να παίζει και έχασε από χρόνο, παρότι διέθετε 11 λεπτά… Ο Τοπάλοφ έγινε αποδέκτης μιας καθαρά τυχερής νίκης, γιατί ο αντίπαλός του δεν γνώριζε ότι δεν υπήρχε τρίτη χρονική περίοδος μετά την 60η κίνηση.

Στην επόμενη θέση από την παρτίδα Hammer – Topalov, Norway Chess 2015 είναι η σειρά του Λευκού να παίξει. Η ισοπαλία είναι σίγουρη αν ο Λευκός «δει» ότι πρέπει να ανταλλάξει το τελευταίο πιόνι του Μαύρου με 74.ζ5!.


Η επιλογή του Χάμερ 74.Ργ6?? έδωσε άλλη μια τυχερή νίκη στον Τοπάλοφ μετά από 74…Ρε6. Ο Νορβηγός νο2 ισχυρίστηκε ότι δεν είδε την προηγούμενη κίνηση του αντιπάλου του και απλά υπέθεσε ότι έπαιξε 73…Αβ8. Στη σκακιέρα όμως είχε παιχτεί 73…Ρε7.

Για την ιστορία ο Τοπάλοφ αναδείχτηκε νικητής στο τουρνουά της Νορβηγίας με διαφορά μισού πόντου από τον δεύτερο Ανάντ.

Πηγή: http://chess24.gr/
Print Friendly and PDF

Magnus Carlsen Vs. Kasparov

Print Friendly and PDF

O Κασπάροφ στο νέο πάρκο της Αθήνας


φωτογραφίες απ' τις εκδηλώσεις του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.


Φωτογραφίες: Nikos Libertas/SOOC


Ο Γκάρι Κασπάροφ ήταν στις 24 Ιουνίου 2015 στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ο διασημότερος σκακιστής αναμετρήθηκε σε ένα σιμουλτανέ παιχνίδι με 15 νεαρούς Έλληνες πρωταθλητές σκάκι, ηλικίας 8-14. Οι συμπαίκτες του είχαν προεπιλεγεί από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά, το κοινό είχε μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για το σκάκι και να αποκτήσει ένα αυτόγραφο.


Οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να περπατήσουν στο νέο πάρκο της Αθήνας και να περάσουν ένα όμορφο απόγευμα στη φύση του.

Πηγή: http://www.lifo.gr/
Print Friendly and PDF

FIDE WCH 2015: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Muzychuck


Η Ουκρανή Mariya Muzychuk επικράτησε στον τελικό της Ρωσίδας Natalia Pogonina με συνολικό σκορ 2.5 – 1.5 κατακτώντας τον τίτλο για πρώτη φορά στην καριέρα της, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο κύπελλο που θα γίνει στο Baku τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Το Sochi φιλοξένησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι γυναικών συγκεντρώνοντας όλα τα μεγάλα ονόματα από 28 χώρες. Αναμετρήσεις υψηλού επιπέδου με παίκτριες όπως η Ινδή Koneru, η Κινέζα Wenjun και οι Ρωσίδες Kosteniuk και Gunina να παραδίδουν σεμινάρια…Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Ουκρανή IM Mariya Muzychuk, η οποία μετά από έναν εξαιρετικό τελικό επικράτησε της Ρωσίδας Natalia Pogonina με 2.5 – 1.5.

Στον πρώτο γύρο η Ουκρανή ξεπέρασε το εμπόδιο της Κινέζας Yualing Yuan με 1.5 – 0.5 κερδίζοντας την πρώτη παρτίδα με 1-0, ενώ στη δεύτερη οι δύο παίκτριες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1.5 – 1.5, με την Muzychuk να παίρνει την πρόκριση.

Στον επόμενο γύρο η Muzychuk αντιμετώπισε την Πολωνή Monika Socko, η οποία έφερε σε δύσκολη θέση την Ουκρανή καθώς μετά από δύο παρτίδες το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1. Ωστόσο, δύο συνεχόμενες νίκες για την Muzychuk «λύγισαν» την Socko η οποία έμεινε εκτός διοργάνωσης χάνοντας με 3-1.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια (2004-2006) και GM Antoaneta Stefanova ήταν το επόμενο εμπόδιο για την πορεία της Muzychuk. Εξαιρετικό παιχνίδι με την Ουκρανή να παίρνει την πρώτη παρτίδα. Στη δεύτερη της έφτασε η ισοπαλία (1.5-1.5) για να πάρει την πρόκριση με 1.5 – 0.5, αφήνοντας εκτός την 35χρονη Βουλγάρα.


Ένα βήμα πριν από τα ημιτελικά η Muzychuk είχε να αντιμετωπίσει ακόμη μία μεγάλη παίκτρια. Την Ινδή Humpy Koneru. Η «Hampi» (πρωταθλήτρια), όπως την αποκαλούν οι γονείς της, έχει την δική ιστορία στο παγκόσμιο σκάκι καθώς από το 2002 μέχρι το 2008 ήταν η νεότερη παίκτρια που είχε τον τίτλο Grandmaster σε ηλικία 15 ετών, 1 μηνός και 25 ημερών, τίτλο που της «έκλεψε» το 2008 η Κινέζα Hou Yan.

Η Muzychuk εκμεταλλεύτηκε το προβάδισμα των λευκών και προηγήθηκε στην πρώτη παρτίδα, όμως αμέσως μετά η Koneru έφερε την αναμέτρηση στα ίσια ισοφαρίζοντας σε 1-1. Η τρίτη παρτίδα δεν ανέδειξε νικήτρια (1.5 – 1.5) και όλα κρίθηκαν στην τέταρτη παρτίδα με την Koneru να παίρνει τα λευκά, αλλά την Muzychuk να παίρνει την παρτίδα και με σύνολο 2.5-1.5 να φτάνει στην πρόκριση για τα ημιτελικά, την ίδια ώρα που η μεγαλύτερη αδερφή της, Anna Muzychuk, έχανε από την Σουηδή Pia Cramling με 3.5-2.5.

Στις «4» η Muzychuk αντιμετώπισε μια ακόμη Ινδή την 24χρονη GM Dronavalli Harika. Το παιχνίδι μετά από δύο παρτίδες ήταν ισόπαλο 1-1, με την Muzychuk να παίρνει το προβάδισμα με 2-1, αλλά η Harika ισοφάρισε σε 2-2 αμέσως μετά.


Η ισοπαλία στην πέμπτη παρτίδα ανέβαζε την αγωνία στα ύψη, όμως η Muzychuk με τη νίκη 1-0 στο έκτο παιχνίδι κατάφερε να σφραγίσει την πρόκριση για τον τελικό επικρατώντας με 3.5-2.5.

Εκεί θα έβρισκε την Ρωσίδα Natalia Pogonina. Η 30χρονη, πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης και κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στην ολυμπιάδα στην Κωνσταντινούπολη (2012), νωρίτερα είχε αποκλείσει την Pia Cramling με 2.5-1.5.

Η Pogonina είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 1-0, αλλά στην επόμενη παρτίδα κυριάρχησε ισοφαρίζοντας σε 1-1. Το τρίτο παιχνίδι ολοκληρώθηκε χωρίς νικήτρια (1.5-1.5), ενώ στο τέταρτο η Ρωσίδα δεν είχε κανένα πρόβλημα παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο τελικός ήταν σεμιναριακός. Οι δύο παίκτριες εμφανίστηκαν με άψογη στρατηγική κι όλα, όπως ήταν αναμενόμενο σε έναν τελικό τέτοιου επιπέδου, κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Η Muzychuk βρήκε τρόπο να επικρατήσει στη δεύτερη παρτίδα, με την πρώτη να έχει λήξει 0.5-0.5 και προηγήθηκε με 1.5-0.5.

Οι άλλες δύο παρτίδες ολοκληρώθηκαν επίσης ισόπαλες και με το συνολικό 2.5-1.5 η Muzychuk κατάφερε να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια παίρνοντας παράλληλα και την επιταγή των 60.000 δολαρίων, ενώ εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση για το παγκόσμιο κύπελλο που θα διεξαχθή στο Baku τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πηγή: http://othersportsnews.gr/
Print Friendly and PDF

eidame

e-smurfs

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Free Colored King Cursors at www.totallyfreecursors.com