Σελίδες

Chess Puzzle of The Day

Translation

Στέλιος Κακαγιάννης: Ο 8χρονος «Κασπάροφ» από τη Λάρισα!

 Στέλιος Κακαγιάννης: Ο 8χρονος «Κασπάροφ» από τη Λάρισα ετοιμάζεται για ρουά ματ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού 

Στέλιος Κακαγιάννης: Ο 8χρονος «Κασπάροφ» από τη Λάρισα ετοιμάζεται για ρουά ματ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού

Είναι μόλις 8 ετών και μαθητής της Β’ τάξης του δημοτικού, ωστόσο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, δεν είναι και τόσο εύκολος αντίπαλος στο σκάκι.

Ο λόγος για τον Στέλιο Κακαγιάννη από την Λάρισα που έχει βάλει πλώρη για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο σκάκι, ακολουθώντας τα χνάρια του Γκάρι Κασπάροβ, που θεωρείται ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών.

Ο μικρός Στέλιος έχει αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του, καθώς αναδείχθηκε δεύτερος στο Πανελλήνιο Ατομικό Νεανικό Πρωτάθλημα Σκακιού που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο (22-28.06.24).

Μάλιστα, από τους εννέα αγώνες κέρδισε τους επτά, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα λάβει χώρα στην Ιταλία μεταξύ 14 – 27 Νοεμβρίου.

Ο καλός σκακιστής πρέπει να σκεφτεί τις επόμενες κινήσεις του αντιπάλου και να προβλέψει τις συνέπειες των δικών του κινήσεων, συνεπώς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μικρός Στέλιος διαθέτει μαθηματικό μυαλό, έχοντας διακριθεί και σε διαγωνισμούς μαθηματικών.

Εκτός από τις εκατοντάδες παρτίδες στο σκάκι, ο μαθητής ασχολείται με το ποδόσφαιρο και το πόλο.

 

Ο Μάριος Κακαγιάννης, πατέρας και δάσκαλος του Στέλιου επισημαίνει πως το σκάκι αναπτύσσει την υπομονή, την σκέψη και την λογική, οδηγώντας στην ανάπτυξη μιας συγκροτημένης προσωπικότητας. Όμως, από δάσκαλος του γιου του, πλέον, μετά το τέλος του κάθε παιχνιδιού βρίσκεται στην θέση του ηττημένου.

Από την πλευρά της, η μητέρα του λιλιπούτειου πρωταθλητή, Χριστίνα Φυτίλη, είναι αποφασισμένη να μάθει τις ορολογίες και τους κανόνες του παιχνιδιού, αφού θα πρέπει να συνοδεύει τον γιο της στους αγώνες.

Αναμφίβολα, λοιπόν, ο μικρός Στέλιος θεωρείται ως «παιδί – θαύμα» και αναμένεται να κάνει υπερήφανη την Ελλάδα στο προσεχές μέλλον.

 

Πηγή: https://www.newsit.gr/

Print Friendly and PDF

Ο 13χρονος σκακιστής που νίκησε τον μεγάλο Γ.Κασπάροφ μόλις σε 38 δευτερόλεπτα

 


Ο 13χρονος σκακιστής που νίκησε τον μεγάλο Γ.Κασπάροφ μόλις σε 38 δευτερόλεπτα

Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να σπάει ρεκόρ

 

Τον Μάρτιο του 2004, ο σκακιστικός κόσμος σείστηκε από μια απίστευτη ανατροπή. Ο θρυλικός Γκάρι Κασπάροφ, αήττητος για δεκαετίες, γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της καριέρας του.

 

Στο τέλος μια παρτίδας σηκώθηκε καταϊδρωμένος από την καρέκλα του, έχοντας γλιτώσει με… μώλωπες από την αντίπαραθεσή του με έναν 13χρονο. Ο κορυφαίος στην ιστορία του παιχνιδιού, ο επί 21 χρόνια (1984-2005) Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης βάσει της αξιολόγησης Elo είχε καταφέρει μόλις και μετά βίας να αποσπάσει ισοπαλία από ένα παιδαρέλι.

 

Βεβαίως τα μελλούμενα έδειξαν ότι τίποτε το αλλόκοτο δεν συνέβη εκείνη τη μέρα στο τουρνουά ράπιντ του Ρέικιαβικ. Μπορεί τους δύο παίκτες να χώριζαν εκείνη τη στιγμή 25 χρόνια ζωής και 699 νούμερα στην παγκόσμια κατάταξη, ωστόσο ο μικρός δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε 13χρονος.

 

Ήταν ο «εκλεκτός». Ήταν ο ανεπανάληπτος Μάγκνους Κάρλσεν, ο μοναδικός έως σήμερα που διεκδικεί από τον Κασπάροφ τον τίτλο του GOAT, ο άνθρωπος που απλώς… βαρέθηκε το 2023 να υπερασπιστεί το παγκόσμιο στέμμα, διότι σε ηλικία 33 ετών είχε προλάβει να το φορέσει πέντε συναπτές φορές σε διάστημα 10 χρόνων.

 

 

Είναι αυτός που έσπασε το στοιχειωμένο ρεκόρ του Κασπάροφ σε βαθμούς Elo (το 2.882 δεν έχει καταφέρει κανείς να πλησιάσει), ο νεαρότερος που έσπασε το φράγμα των 2.800 βαθμών και αυτός που επί 14 χρόνια παραμένει Νο.1 στo παγκόσμιο ranking.

 

Το ερώτημα στην παγκόσμια σκακιστική κοινότητα είναι αν εκείνη η ιστορία επαναλήφθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου, του σωτήριου έτους 2024 όταν ο μεγαλοφυής Νορβηγός ηττήθηκε από έναν… 10χρονο. Κανείς από τους χρήστες του chess.com δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που εξελισσόταν, βλέποντας live την παρτίδα του Κάρλσεν με τον Φαουστίνο Όρο, ένα μικρό αγόρι από την Αργεντινή, που επιβεβαίωσε τον βαρύ τίτλο «Μέσι του σκάκι», που του έχουν προσδώσει τα Μ.Μ.Ε. της πατρίδας του.

 

Σε αγώνα super blitz, όπου ο κάθε παίκτης είχε μόλις ένα λεπτό στη διάθεση του, ο Όρο προκάλεσε την εγκατάληψη του Νορβηγού ύστερα από 38 δευτερόλεπτα και 48 κινήσεις. Δεν θα ήταν δείγμα μια τέτοια ήττα αν είχε απέναντί του έναν φτασμένο γκραν μετρ, καθώς τόσο σύντομες παρτίδες δεν αποτελούν κριτήριο.

 

Με έναν 10χρονο όμως στην άλλη άκρη της σκακιέρας και με δεδομένη την ανυπέρβλητη ικανότητα του Κάρσλεν και στο γρήγορο σκάκι (είναι επτάκις και εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής στο blitz), το αποτέλεσμα ήταν αυτό που αποκαλούμε shocking.

 

Ο μικρός στρίμωξε τον μεγάλο αντίπαλό του, ο οποίος στην 38η κίνηση υπέπεσε σε ένα μεγάλο λάθος και οδηγήθηκε σε χαμένο φινάλε. Η παρτίδα ήταν online, στο πλαίσιο του ετήσιου τουρνουά Bullet Brawl, που προσελκύει γκραν μετρ απ’ όλο τον κόσμο. «Νίκησα τον Κάρσλεν», έγραψε ο Όρο, καθώς στρίμαρε το παιχνίδι στο δικό του κανάλι στο YouTube. Ο όρος παιδί – θαύμα είναι ο μοναδικός που μπορεί να αποτυπώσει το ταλέντο του στο σκάκι.

 

Είναι ο νεαρότερος παίκτης της ιστορίας που πέρασε τους 2.000, 2.200 και 2.300 βαθμούς Elo, καθώς και ο νεαρότερος που απέκτησε νόρμα για τον τίτλο του International master (ένα επίπεδο πριν από αυτόν του Grandmaster).

 

Αυτή τη στιγμή κατέχει τον τίτλο του FIDE master και με 2.330 το υψηλότερο Elo απ’ όλους τους παίκτες κάτω των 12 ετών. «Είναι… γελοίο ότι πέρασε το 2.300 στα 9 χρόνια του, όταν σε τέτοια ηλικία μόλις τέσσερις παίκτες έχουν περάσει το 2.200», δήλωσε ότι στατιστικολόγος σκακιού Τάι Πρους-Τσίμερμαν, όταν ο μικρός πέρασε και αυτό το milestone.

 

Το απίστευτο όμως δεν είναι ότι σε αυτή την ηλικία, που η διαφορά δύο χρόνων ισοδυναμεί τουλάχιστον με 5ετία, ο Φαουστίνο Όρο, προσπερνάει παίκτες ακόμα και της επόμενης βαθμίδας.

 

Το… ανεξήγητο με την περίπτωση του είναι ότι παίζει σκάκι μόλις μια τετραετία! Δεν ξεκίνησε στα 4 ή 5, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους σκακιστές που φτάνουν πολύ ψηλά. H πρώτη επαφή με το παιχνίδι έγινε κατά τη διάρκεια των lockdown λόγω covid-19.

 

Προσπαθώντας να εργαστεί από το σπίτι, η μητέρα του δεν μπορούσε να ακούει άλλο τον ήχο της μπάλας στο σαλόνι και ο πατέρας του σκέφτηκε μια λύση για να βρει το παιδί κάποιο ενδιαφέρον και να μην πλήττει όλη μέρα μέσα στο σπίτι.

 

Είναι ο νεαρότερος παίκτης της ιστορίας που πέρασε τους 2.000, 2.200 και 2.300 βαθμούς Elo, καθώς και ο νεαρότερος που απέκτησε νόρμα για τον τίτλο του International master (ένα επίπεδο πριν από αυτόν του Grandmaster).

 

Αυτή τη στιγμή κατέχει τον τίτλο του FIDE master και με 2.330 το υψηλότερο Elo απ’ όλους τους παίκτες κάτω των 12 ετών. «Είναι… γελοίο ότι πέρασε το 2.300 στα 9 χρόνια του, όταν σε τέτοια ηλικία μόλις τέσσερις παίκτες έχουν περάσει το 2.200», δήλωσε ότι στατιστικολόγος σκακιού Τάι Πρους-Τσίμερμαν, όταν ο μικρός πέρασε και αυτό το milestone.

 

Το απίστευτο όμως δεν είναι ότι σε αυτή την ηλικία, που η διαφορά δύο χρόνων ισοδυναμεί τουλάχιστον με 5ετία, ο Φαουστίνο Όρο, προσπερνάει παίκτες ακόμα και της επόμενης βαθμίδας. Το… ανεξήγητο με την περίπτωση του είναι ότι παίζει σκάκι μόλις μια τετραετία!

 

Δεν ξεκίνησε στα 4 ή 5, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους σκακιστές που φτάνουν πολύ ψηλά. H πρώτη επαφή με το παιχνίδι έγινε κατά τη διάρκεια των lockdown λόγω covid-19. Προσπαθώντας να εργαστεί από το σπίτι, η μητέρα του δεν μπορούσε να ακούει άλλο τον ήχο της μπάλας στο σαλόνι και ο πατέρας του σκέφτηκε μια λύση για να βρει το παιδί κάποιο ενδιαφέρον και να μην πλήττει όλη μέρα μέσα στο σπίτι.

 

«Απ’ όταν ήταν πολύ μικρός ξέραμε ότι ο Φαουστίνο ήταν εύστροφος. Για παράδειγμα, μπορούσε να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ σε λιγότερο από 2 λεπτά. Δεν μπορούσαμε ωστόσο ποτέ να φανταστούμε ότι θα είχε αυτό το απίστευτο ταλέντο στο σκάκι.

 

Φυσικά εξέπληξε πρώτα απ’ όλους εμάς. Η κατανόηση του για το παιχνίδι ήταν από την αρχή εντελώς ανεμπόδιστη», λέει ο πατέρας του, Αλεχάντρο, που όπως και η σύζυγός του εργάζονται ως λογιστές.

 

Στον Φαουστίνο πήρε λίγους μήνες να χάσει κάθε… ενδιαφέρον αντιμετωπίζοντας τον πατέρα του. Η μητέρα του, Ρομίνα το εξηγεί γλαφυρά.

 

«Ο σύζυγός μου παίζει σκάκι από το γυμνάσιο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Μετά από έξι μήνες ο γιος μας άρχισε να τον κερδίζει και να μην υπάρχει ανταγωνισμός. Ο Αλεχάντρο συνηθίζει να λέει ότι όσα έμαθε ο Φάουστι σε αυτό το διάστημα, εκείνου του πήρε 30 χρόνια…».

 

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Φαουστίνο είπε στους γονείς του ότι εντός του 2024 θέλει να πάρει τον τίτλο του FIDE Master. Δύο τουρνουά αργότερα τα είχε καταφέρει. «Του μιλώ πολύ θέλοντας να τον πείσω ότι δεν υπάρχει λόγος να αφοσιώνεται στο κυνήγι ρεκόρ, παρά μόνο στο πώς θα βελτιώσει το παιχνίδι του. Έχουμε πολλές προσκλήσεις από ευρωπαϊκές χώρες για να πάμε και να παίξει, αλλά δεν μπορεί ούτε εκείνος να αφήσει το σχολείο, ούτε εμείς τις δουλειές μας», προσθέτει ο πατέρας του.

 

O Φαουστίνο ξεκίνησε προπονήσεις με τον έμπειρο προπονητή και International Master Χόρχε Ροσίτο το Σεπτέμβριο του 2020. Πλέον τα μεταξύ τους παιχνίδια είναι αμφίρροπα.

 «Είναι μαχητής, παίζει πάντα για τη νίκη. Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο, υπάρχουν πολλοί παίκτες που είναι ταλαντούχοι και πολύ φιλομαθείς, αλλά σε συνθήκες αγώνα νιώθουν φόβο και σέβονται περισσότερο απ’ όσο πρέπει τον αντίπαλο. Θυμάμα τον Φάουστι να παίζει σε ηλικία 7 ετών για τη νίκη ακόμα και απέναντι σε International Masters. Δεν είχε καν τότε διεθνή κατάταξη. Διαθέτει αυτό που λέμε νοοτροπία νικητή από κούνια», εξηγεί ο Ροσίτο.

Πηγή: https://www.pronews.gr/


Print Friendly and PDF

Γκάρι Κασπάροφ vs Deep Blue: Η μηχανή κέρδισε τη μάχη, αλλά ο άνθρωπος τον «πόλεμο»

Γκάρι Κασπάροφ vs Deep Blue: Η μηχανή κέρδισε τη μάχη, αλλά ο άνθρωπος τον «πόλεμο»


Φωτογραφία αρθρογράφου

Χρήστος Σκούρας

 

10/02/1996: Ένα computer... νικάει την ανθρωπότητα. Ο εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ, χάνει από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή «Deep Blue» και μία μηχανή κατάφερε να κερδίσει την πρώτη μάχη. Εντούτοις, τον ανθρώπινο παράγοντα δεν τον ξεπερνάς και ο Ρώσος σκακιστής είχε μόλις αρχίσει την αντεπίθεσή του, ώστε να κερδίσει τον «πόλεμο».

 

Ο Γκάρι Κασπάροφ αποτελεί φυσικά έναν από τους πιο πετυχημένους σκακιστές στην ιστορία. Από το 1984 μέχρι και την απόσυρσή του το 2005, είχε παραμείνει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 255 μήνες συνολικά (!), ενώ παράλληλα κατέχει και το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες σε διαδοχικά επαγγελματικά τουρνουά (15). Μία μέρα σαν αυτήν, όμως, 28 χρόνια πριν, βρήκε έναν αντίπαλο... ασυναγώνιστο!

 

Η τεχνολογία και η πληροφορική ακόμα βρίσκονταν σε πρόωρα στάδια εξέλιξης. Και γι' αυτό θεωρούταν πως η ανθρώπινη νοημοσύνη πάντα θα υπερτερούσε σε ορισμένες περιπτώσεις. Μία από αυτές ήταν το σκάκι, αφού ο ηλεκτρονικός προγραμματισμός δεν θα μπορούσε να «διαβάσει» την σκακιέρα όπως ένας άνθρωπος και συνεπώς θα ήταν καταδικασμένος να «ψαρώνει» σε μπλόφες, ενώ συνάμα δεν θα μπορούσε και το ίδιο να πραγματοποιήσει καμία.

 

Το Deep Blue κατασκευάστηκε από την εταιρεία IBM και έμελλε να... καταρρίψει τον παραπάνω «μύθο», κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα απέναντι στον Κασπάροφ! Η μονομαχία κρίθηκε στις έξι νίκες και ο Ρώσος κατάφερε να κάνει την ανατροπή (4-2), αλλά αυτή η πρώτη κόντρα είχε θέσει τα θεμέλια για μία επανάσταση, η οποία πήρε «σάρκα και οστά» έναν χρόνο αργότερα.

 

Ακόμη κι αν ο Κασπάροφ είχε κερδίσει τον «πόλεμο», η ρεβάνς της Νέας Υόρκης θα είχε... διαφορετική εξέλιξη. Ο Deep Blue ήταν... αναβαθμισμένος συγκριτικά με το πρώτο παιχνίδι και από 1 εκατ. συνδυασμούς, είχε πλέον τους διπλάσιους. Ο Ρώσος σκακιστής κέρδισε τον πρώτο αγώνα, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη...

 

Κομβικό σημείο στην κόντρα τους ήταν μία κίνηση την οποία ο Κασπάροφ χαρακτήρισε ως «ανθρώπινη», καθώς το computer δεν «τσίμπησε» στη μπλόφα του να θυσιάσει ένα πιόνι, ώστε να πάρει πλεονεκτική θέση. Αυτή η πρωτοφανής κίνηση προκάλεσε σε όλους έκπληξη και ήταν μία πρώτη ένδειξη των δυνατοτήτων των υπολογιστών να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες. Ο Κασπάροφ εξέφρασε ανοιχτά την άποψη πως η IBM... έκλεψε.

 

Ο Ρώσος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως η εταιρεία χρησιμοποίησε ανθρώπινη βοήθεια κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, κάτι το οποίο, όμως, δεν αποδείχθηκε ποτέ. Το Deep Blue κατάφερε να κινήσει την μεταξύ τους μάχη στο έκτο και καθοριστικό παιχνίδι, με μία κίνηση... απολύτως ανθρώπινη. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε μία τολμηρή θυσία ίππου μόλις στην 7η κίνηση, ο Κασπάροφ υπέπεσε σε νέο λάθος και εν τέλει εγκατέλειψε στην 19η κίνηση, ύστερα από μόλις μία ώρα αγώνα.

 

 «Με εξαπάτησαν, ήταν ένα βρώμικο παιχνίδι», υποστήριζε ο επί μία 15ετία Παγκόσμιος Πρωταθλητής (1985-2000). Εκείνος ζήτησε ρεβάνς, αλλά η IBM όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά αποσυναρμολόγησε ολοκληρωτικά το Deep Blue. Ανεξαρτήτως του υπό ποιες ακριβώς συνθήκες διεξήχθησαν οι αναμετρήσεις, είναι δεδομένο πως θα παραμείνουν για πάντα στην ιστορία...

 

Πηγή: https://www.flash.gr/


Print Friendly and PDF

eidame

e-smurfs

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Free Colored King Cursors at www.totallyfreecursors.com